Spelkvällen är räddad!

Vi känner alla till de klassiska brädspelen som brukar dyka fram så fort det är dags för spelkvällar, semestrar eller bara är en regnig dag. Spel där man spelar mot varandra och vinnaren utses till stor del av slumpen.  Fia med knuff, finns i sjön eller Monopol var de spel som gällde innan det blev en större bredd i brädspelskulturen.

Det blir snabbt ganska tjatigt och tråkigt att nästan varje match utspelar sig på samma sätt. Oftast slutar det med dåliga förlorare och ibland ännu sämre vinnare. Därför har det växt fram en hel del brädspel under genren ”Cooperative Board games” där man spelar med varandra istället. Man tvingas vinna eller förlora som ett lag. Här kommer ett tips på ett av de bästa spelen där man tillsammans kämpar mot ett gemensamt mål.  En riktig klassiker när det kommer till ”cooperative spelande” är Pandemic.

Fyra pandemier sprider sig över spelvärlden och det är spelarnas roll som delar av en forskargrupp att hitta botemedlet för smittorna. Med balanserade karaktärer får varje spelare en viktigt roll i gruppen. Genom specialförmågorna som varje karaktär har kan du vara nyckeln i att lösa gruppens svårigheter. Med ett strategiskt tankesätt och en tydlig handlingsplan kan gruppen tillsammans bota smittorna. Det gäller att kommunicera väl med sina lagkamrater och effektivisera sitt sätt att hindra pandemierna från att sprida sig.

Det finns flera olika spelkort där ett av de värsta man kan dra är epidemikorten som skyndar på smittspridningen och gör spelet svårare och svårare. Ibland kan det ta flera spelomgångar innan man lyckas stoppa alla fyra pandemierna men det känns väldigt givande och uppfyllande när man lyckas. För att Pandemic inte ska kännas upprepande finns det ett flertal expansioner med nya utmaningar och karaktärer. Det är ett spel som är lätt att komma in i men desto svårare att sluta med. Iallafall inte förrän man har lyckats stoppa pandemierna och rädda både spelkvällen och världen.